#1 2010-03-08 18:38:41

damin cx
połączony z asfaltem
Od: Grudziądz

Jak ustawić luzy zaworowe ?

Jestem posiadaczem Hondy CX 650 C, i po Moim pierwszym sezonie chciałbym ustawić zawory w CX ,jest to moto z 83r.. Jeżdżenie tym motocyklem jest wspaniałe dlatego Proszę o pomoc, bym Mógł słuchać pięknego dźwięku V2. Z góry dziękuję i Pozdrawiam.

Honda CX 650 Custom 83r.

Babcia Stara Ale Jara

#2 2010-03-09 14:51:30

Wejder
motorzysta wiarus
Od: Białobrzegi k. Łańcuta

Re: Jak ustawić luzy zaworowe ?

Najpierw Zorientuj się w jaki sposób masz regulacje. Czy płytkami czy na srubkach. W tym drugim przypadku potrzebny Ci bedzie tylko klucz oczkowy ( zazwyczaj 10mm) i dobre kombinerki lub kleszcze którymi złapiesz trzpień regulatora. Ważne jest też zebyć wczesniej zaopatrzył sie w nowe uszczelki pod glowice ( o ile stare sa juz popękane lub zuzyte - zazwyczaj producent informuje czy uszczelka jest jedno- czy wielorazowego uzytku) . Do tego jeszcze szczelinomierz Ci potrzebny i to wszystko bo chyba odkrecenie pokrywy to proste.
Musisz tylko znać prawidłowe luzy i tak obracać wałem żeby poszczególne zawory się zamykały i wtedy je mierzyć.
Ale to potrzeba tylko wyobrazni i obrobiny wiedzy w jaki sposób pracuje silnik.
To by było chyba tyle. W razie potrzeby pisz na gg 9565359
Powodzenia

Teraz Sama Rama bez dynama.  A był  Kawasaki GPZ500S
                                                                   i MZ ETZ250
                                                            i WSK175 KOBUZ
                                                     I Jawa 50 Pancerfaust

#3 2010-03-09 20:43:14

przemm
dręczyciel kierownicy
Od: Żołynia

Wejder napisał:

Najpierw Zorientuj się w jaki sposób masz regulacje. Czy płytkami czy na śrubkach. (...)  Ważne jest też zebyć wczesniej zaopatrzył sie w nowe uszczelki pod glowice ( o ile stare sa juz popękane lub zuzyte - zazwyczaj producent informuje czy uszczelka jest jedno- czy wielorazowego uzytku) .

Dość leciwy sprzęt wiec regulacja na 99.9% na śrubkach..

Tylko kolego Wejder za ch..ja nie wydumam co ma uszczelka pod głowice do regulacji zaworów?

Na marginesie uszczelka pod głowice, z zasady zawsze podlega wymianie po jej zdjęciu.

Ostatnio edytowany przez przemm (2010-03-09 20:45:39)

Kawasaki ZR750C Zephyr
http://www.loken.pl/~jsniezek/wgbaner/wgbanner400x50.gif

#4 2010-03-09 21:42:22

damin cx
połączony z asfaltem

Witajcie. Dzięki za zainteresowanie Moim tematem. Generalnie to mam jakieś pojęcie o mechanice ,naprawach ,modyfikacjach ale w samochodach !!. Wiem ,że zasada w pojęciu ogólnym się nie zmienia . Tak naprawdę to boję się ,że mogę coś źle zrobić i dlatego ten temat. Regulacja jest na śrubkach 10 mm i klucz imbusowy 6, szczelinomierz posiadam . Pokrywy zaworów wiem jak zdjąć ,nowe uszczelki też posiadam, narzędzia mam i co dalej !?. Szczerze mówiąc ,to najbardziej sie obawiam momentu kiedy będę wiedział ,czy wał jest w odpowiednim momencie żeby włożyć szczelinomierz, dokręcić lub odkręcić i założyć kontrę ???!. Jeśli macie jakiś problem ze Swoim samochodem ,to chętnie pomogę ,Mam wiedzę na temat pompy paliwa ( diesel ). Benzynowe silniki zawsze były dla Mnie większą zagadką niż diesle . Boję się o Moją "babcię" dlatego temat !!. Dzięki i pozdrawiam. Damian.

Honda CX 650 Custom 83r.

Babcia Stara Ale Jara

#5 2010-03-09 22:21:57

Wejder
motorzysta wiarus

No Przemm mi chodziło o uszczelki pokrywy zaworów a nie o uszczelke pod głowice smile

A jeśli chodzi o zawory najprostszym sposobem jest dotąd krecić wałem aż tłok wejdzie w punkt zapłonu. wtedy masz wszystkie zawory zamknięte i je sobie sprawdzasz. najpierw jeden cylinder potem krecisz drugim. Innym sposobem jest sprawdzać szczelinomierzem miejsce gdzie luz jest najwiekszy. I to też jest wtedy to miejsce w którym powinieneś mierzyć luz i w tym miejscu go ustawic. Ale tym sposobem musisz dla zaworów ssacych musisz mierzyć osobno i dla wydechowych bo nie zawsze trafisz w punkt zapłonu a w punkt przepłukania.
powodzenia smile

i MZ ETZ250
                                                            i WSK175 KOBUZ
                                                     I Jawa 50 Pancerfaust

#6 2010-03-10 15:15:05

damin cx
połączony z asfaltem

Dzięki panowie. Będę działał !. Dam znać jak poszło . Pozdrawaim

Honda CX 650 Custom 83r.

Babcia Stara Ale Jara

#7 2010-03-19 23:44:43

damin cx
połączony z asfaltem

Witajcie. A więc, zawory ustawione ,poradziłem sobie bez jakichkolwiek problemów, poza tym ustawiłem -zsynchronizowałem gaźniki ,ale po tym zabiegu zaczął nie równo pracować. Udałem się do pobliskiego serwisu, facet zrobił to samo co ja i dalej było nie równo,wróciliśmy do ustawień poprzednich i wszystko ok. Nie rozumieliśmy tej sytuacji, Pan który się zna na fachu powiedział, że zostawić ustawienia stare !!. Nie wiem ,czy dobrze ,ale skoro pracuje jak należy ,to czemu nie. Mam nadzieję, że babcia pojeździ do końca tego sezonu no i dłużej. Pozdrawiam wszystkich użytkowników jednośladów, do zobaczenia na trasie !
PS: Na przyszłość powiedział, żebym przyjechał do niego, za usługę ustawienia zaworów i syncho gaźników -bieże 50 zeta !!.

Honda CX 650 Custom 83r.

Babcia Stara Ale Jara

#8 2010-03-20 20:48:31

Wejder
motorzysta wiarus

To bardzo przyzwoita cena kolego. jezeli dobrze robi to rzeczywiscie mało bierze.

i MZ ETZ250
                                                            i WSK175 KOBUZ
                                                     I Jawa 50 Pancerfaust

Stopka forum